В писмо до министър-председателя Бойко Борисов, президентът и генералният директор на BusinessEurope

...
В писмо до министър-председателя Бойко Борисов, президентът и генералният директор на BusinessEurope
Коментари Харесай

Европейският бизнес с четири очаквания от българското европредседателство

В писмо до министър-председателя Бойко Борисов, президентът и генералният шеф на BusinessEurope показаха целите и упованията на европейския бизнес от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

В писмото се споделя:

В миг, когато възобновяване в Европейския съюз продължава, когато сме политически по-сплотени и доверието в европейския план нараства, е от значително значение Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз да се възползва оптимално от настоящия подтик, с цел да продължи да реализира консенсус по значими досиета и да подсигурява напредъка в полемики, с цел да се поддържа мощен Европейски съюз през идващите години. Ето за какво считаме, че мотото, определено за Председателството - " Съединението прави силата " не може да бъде по-добре определено.

Първо , в програмата на Българското председателство има основни цели, които са от решаващо значение за бъдещето на Европа. Ето за какво призоваваме следните цели да бъдат част от политическия дневен ред за идващите 6 месеца:
Постигане на прогрес при разискването на Икономическия и паричния съюз (ИПС):  Бизнес вложенията изискват сигурна и предвидима среда, заради което завършването на ИПС и усилването на доверието в еврото са приоритет за бизнеса. Приветствахме пътната карта, оповестена от Комисията през декември, в която се показват редица значими стъпки за довеждане докрай на ИПС и бизнесът в този момент ще чака Българското председателство да извърши дългогодишни начинания, като банковия и финансовия пазар, както и градивно да се разискват новите оферти на Комисията. От значително значение е по време на Съветът на Европейски Съюз през юни да се подхващат съответни стъпки за задълбочаване на ИПС. Подкрепа за разискването на идната Многогодишна финансова рамка (МФР):  Предложението за идната МФР ще бъде оповестено най-рано през май 2018 година и затова към края на Българското председателство. Много от въпросите за разискване обаче са ясно избрани. Ето за какво би било потребно Българското председателство да поддържа напъните на Комисията за прогрес в полемиките по съответни въпроси, защото времевата рамка за приемане на предлагането за МФР ще бъде доста къса - в случай че желаеме да реализираме съглашение преди европейските избори в средата на 2019 година Ако не реализираме единодушие по предлагането до този миг, това ще има съществени последствия: най-вероятно ще значи договорка в последната минута, последвана от съществени закъснения в стартирането на стратегиите през 2021 година и изгубена година за вложения от бюджета на Европейски Съюз, както се случи през 2014 година Поддържане на високо равнище на индустриалната тактика на Европейски Съюз:  Макар че Комисията излезе със Съобщението през предишния септември, би трябвало да подсигуряваме, че тази тематика е с приоритет в дневния ред и че Европейски Съюз и държавите-членки ще способстват доста за построяването на дълготрайна визия за бъдещето на европейската промишленост. Българското председателство следва да подсигурява, че на тази тематика ще продължава да се обръща нужното внимание и ангажираност.
Второ , от решаващо значение е да продължим да развиваме Единния пазар в сходство с Програмата на водачите. Отбелязваме със угриженост възходящите опасности от фрагментиране на Единния пазар, заради свръхрегулиране, въвеждане още веднъж на разнообразни спънки в държавите-членки и незадоволително използване на разпоредбите на Европейски Съюз. Фокусът би трябвало да е върху законодателството, единствено когато е нужно при по-ясни правила, върху унищожаване на оставащите спънки и гарантиране, че съществуващите правила работят на процедура. Това е от главно значение, с цел да създадем Европа по-конкурентна в международен мащаб. Пакетът за стоките е значимо предложение, на което би трябвало да се обърне огромно внимание.

Фрагментацията на разпоредбите също е притеснителна за Цифровия обединен пазар, който по естество е без граници и не би трябвало да знае граници. Необходимо е незабавно да се приключи Цифровия обединен пазар, което значи да се постанови къде съществуват действителни пазарни дефекти, да вземем за пример за позволяване на свободното придвижване на данни в Европейски Съюз. Но не всеки софтуерен прогрес изисква законодателство, защото в някои случаи може да потисне нововъведенията и вложенията. Що се отнася до собствеността върху данните, достъпа и отговорността, съществуващите правни рамки и частните контракти към този момент дават отговор на тези нововъзникващи въпроси, свързани с стопанската система на данни. В тези извънредно комплицирани обстановки е нужен еластичен и стабилен метод. Разчитаме на българското председателство да направи вероятното, с цел да остане тази тематика в дневния ред и предлагането за свободното придвижване на данни да се преглежда като предпочитан въпрос.

Трето , от основно значение е Европейски Съюз да предизвиква амбициозна комерсиална политика. Трябва да сме обединени срещу протекционистките трендове в целия свят и в границите на Европейски Съюз. Трябва да останем конкурентоспособни, с цел да запазим и да можем да привличаме гении и вложения в международен мащаб. Европейски Съюз не би трябвало да се въздържа от световна конкуренция, само че би трябвало да укрепи способността на всички компании да се оправят с тази световна конкуренция, да пази и да дава приоритет на ползите на европейските жители и предприятия. Това включва оформянето на глобализацията съгласно нашите общи полезности и договарянето на всеобхватни модерни търговски съглашения, водещи до засилено интернационално съдействие и международна комерсиална система, основана на демократични правила. Тези съществени правила би трябвало да бъдат непокътнати във всички законодателни ограничения и решения, взети на равнище Европейски Съюз и на национално ниво.

Четвърто , би трябвало да подсигуряваме, че Европа ще остане едно от най-хубавите места в света за живот и работа, като прави нужните стопански и обществени промени. Икономическите и обществените провокации би трябвало да се преглеждат по координиран метод, като се признава, че икономическият напредък е основата за общественото благоденствие. За да защитим нашия обществен модел, ние би трябвало да го модернизираме, а с цел да можем да финансираме мрежи за обществена сигурност, ние би трябвало да сме конкурентоспособни. Трябва да премахнем неустойчивостта в трудовото законодателство, да понижим несъразмерните разноски за труд, които не са свързани със заплатите, да обърнем внимание на несъответствията в уменията, да насърчим подвижността и законната миграция и да премахнем клопките на безработицата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР